مقدمه
جراحی ندول تار صوتی یا حنجره چگونه انجام می شود؟ درمان ندول حنجره در ابتدا شامل گفتاردرمانی یا صوت درمانی می باشد. این روش باعث کنترل عوامل ایجاد ندول نظیر استفاده ی اشتباه از صدا و… می شود.
در جراحی ندول حنجره معمولا ندول را بوسیله ی برش خارج می کنند. در ادامه به بررسی کامل این جراحی پرداخته ایم.
فهرست
ندول تارصوتی چیست؟
ندول تارصوتی که به عنوان گره صوتی نیز شناخته می شود یک برجستگی غیرسرطانی در سطح تارهای صوتی است. این برجستگی از رشد سلول ها در نتیجه ی استفاده نادرست و بیش از حد از صدا ایجاد می شود.
تارهای صوتی برای ایجاد صدا به یکدیگر برخورد می کنند. این برخورد بیش از ۱۰۰ بار در ثانیه اتفاق می افتد. اما زمانی که ندول ایجاد می شود دیگر امکان برخورد کامل تار صوتی وجود ندارد.
در نتیجه ی این ضایعه علائم زیر مشهود است:
- گرفتگی صدا
- نفس آلود شدن
- تلاش زیاد و تنش عضلات برای ایجاد صدا
- کاهش دامنه ی آوایی حنجره (بخصوص در خوانندگان)
ندول حنجره معمولا در کودکان و خانم های بزرگسال سنین ۱۸-۴۰ سال ایجاد می شود. اگرچه در تمام سنین و جنسیت ها، امکان ایجاد ندول وجود دارد.
ندول ها معمولا دو طرفه هستند. در برخی موارد که ندول در یک طرف تار صوتی ایجاد می شود، باعث ایجاد ندول در طرف مقابل می شود. بافت تارصوتی بسیار نرم است. اما چون ندول سفت است، در نتیجه ی برخورد تارهای صوتی به مرور در سمت نرم هم ندول ایجاد می شود.
در مقاله ای دیگر به طور کامل ندول حنجره را بررسی کرده ایم:
درمان ندول حنجره
خوشبختانه درمان ندول حنجره در ابتدا جراحی نمی باشد. اگر ندول بیش از حد بزرگ نشده باشد می توان با گفتاردرمانی ویژه در صوت این اختلال را برطرف نمود.
گفتاردرمانی ندول تار صوتی
مطمئن ترین و اولین راه درمان ندول، صوت درمانی است. ندول در نتیجه ی استفاده ی بیش از حد و نادرست از حنجره ایجاد می شود. در نتیجه اگر حتی ندول جراحی شود باز نیاز به گفتاردرمانی می باشد. چرا که فرد همان عادت های اشتباه صحبت کردن را دارد. پس ممکن است دوباره ندول ایجاد شود!
در ابتدا ندول ها نرم و کوچک هستند. به صدا خیلی آسیبی نمیزنند و درد و علائم زیادی نیز به همراه ندارد. اما رفته رفته ندول سفت و بزرگتر می شود.
همانطور که گفتیم علائمی همچون گرفتگی صدا، درد، خشن شدن صدا، کاهش دامنه ی آواز و خوانندگی (بخصوص در صدای زیر) می شود. ارزیابی و معاینه ی این اختلال با استروبوسکوپی از حنجره (تصویربرداری) صورت میگیرد.
این اختلال بسیار زیاد در خوانندگان، قاریان و مداحان، معلمان و جارزن ها دیده می شود. به همین دلیل به آن ندول خوانندگی نیز می گویند. این افراد اغلب از صدای خود بیشتر و حرفه ای تر از افراد دیگر استفاده میکنند. اما دلیل اینکه ندول ایجاد می شود مشکل در صداسازی است.
خیلی از خوانندگان تصور می کنند که به شکل صحیحی صداسازی می کنند. علت این تصور هم گذراندن دوره های صداسازی و خوانندگی است. اما توجه کنید که این دوره ها زیر نظر متخصص حنجره انجام نمی شود. بسیاری از افراد با آناتومی، فیزیولوژی و ساختار حنجره آشنا نیستند.
در نتیجه صداسازی به شکلی اشتباه انجام می شود. این موضوع باعث شده است که حتی خوانندگان مشهور و حرفه ای نیز دچار مشکلات حنجره شوند!
جراحی ندول تار صوتی
بطور کلی در جراحی ندول تار صوتی از برش ندول بیشتر از لیزر استفاده می شود. اگرچه یک جراح با تجربه با دستگاه لیزر پیشرفته می تواند از آن نیز استفاده کند.
جراحی ندول تار صوتی با بررسی تصویربرداری حنجره از طریق اندوسکوپی شروع می شود. در تمام طول جراحی این تصویربرداری انجام می شود زیرا دسترسی به فضای حنجره با چشم امکان پذیر نیست.
۱. شرایط ضایعه تارصوتی باید به خوبی در تصویربرداری بررسی و لمس شود. در این بزرگنمایی تصویربرداری، باید ضایعه تارصوتی به لحاظ شدت درگیری مخاط و اختلالات همراه نظیر شکاف تارصوتی، جای زخم، وجود عروق خونی یا خونریزی و… بررسی شود.
همچنین باید به بخش جلویی تارصوتی دقت ویژه شود. در برخی مواقع که ندول های سفت و بزرگ ایجاد شده است، در بخش قدامی تار صوتی یک وب کوچک نیز ایجاد می شود. وب حنجره یک چسبندگی بین دو تارصوتی می باشد. در نتیجه در طی جراحی باید این وب کوچک نیز باید باز شود.
۲. در مرحله ی بعدی جراحی ندول تار صوتی، یکی از ندول ها با گیره با دقت بسیار زیاد گرفته می شود. این گرفتن باید با توجه به عمق پیشرفت ضایعه به لایه های تارصوتی باشد. یعنی تا جای ممکن باید ضایعه را سطحی بگیریم تا به بافت اصلی تارصوتی آسیب وارد نشود.
بعد از گرفتن ضایعه، با دقت و آرام کمی آن را به سمت خط وسط کشیده تا عمق ضایعه را پیدا کنیم. در اینجا خط برش بین بافت آسیب دیده و بافت سالم را تعیین می کنیم.
۳. از یک قیچی میکروسکوپی برای برش در خطی که در مرحله ی قبل تعیین کردیم استفاده می کنیم. برش از عقب به جلو در حنجره انجام می شود. اینکار بسیار با دقت باید انجام شود. چرا که در صورت برش عمیق و بیش از اندازه در تار صوتی، باعث می شود که لبه ی تار صوتی گود شده و فرد دچار مشکلات دیگری شود.
۴. در صورتی که لبه های اضافی در چین صوتی مانده باشد باید این لبه ها دوباره گرفته شوند و با قیچی بریده شده و خارج گردند. برای اینکار از فورسپس های بسیار کوچک استفاده می شود که کمک می کند تا لبه های اضافی بخوبی گرفته شوند.
در این مرحله نیز باید دقت شود که بیش از حد برش ایجاد نکنیم.
۵. در نهایت باید تمام سطح تارصوتی کاملا صاف باشد و هیچگونه برجستگی یا فرورفتگی در سطح تارصوتی وجود نداشته باشد. برش بیش از اندازه ی ضایعه ندول باعث ایجاد زخم، اسکار و فرورفتگی می شود. تمام این موارد می تواند آسیب به بافت مخاطی تارصوتی بزند و صدا را دچار مشکل کند.
مراقبت های پس از جراحی ندول حنجره
مراقبت های پس از جراحی ندول تار صوتی شامل:
- استراحت صوتی
- صوت درمانی
- درمان رفلاکس معده
- کنترل آلرژی
- مصرف آب و جلوگیری از خشکی حنجره
- بهداشت صوتی
پس از جراحی ندول تار صوتی، فرد باید یک دوره استراحت صوتی داشته باشد.میزان این دوره بستگی به نظر متخصص دارد. معمولا استراحت بین ۲-۷ روز است اما می تواند تا ۱۴ روز نیز تعیین شود.
صوت درمانی بخش بسیارمهمی از درمان است. تمام افراد پس از جراحی ندول تار صوتی باید علاوه بر استراحت صوتی، صوت درمانی نیز ببیند. صوت درمانی به فرد کمک می کند تا برخورد تارهای صوتی اش به آرامی انجام شود و جای زخم ایجاد نشود. جهت دریافت برنامه ی صوت درمانی می توانید به گفتاردرمانگر مراجعه نمایید.
رفلاکس معده به بازگشت اسید معده به مری می گویند. این اسید در طول مری بالا آمده و به حنجره می رسد. همانطور که می دانید اسید بسیار مضر و باعث سوزاندن بافت حساس تار صوتی می شود.
- ارائه ی درمان های کامل ندول تار صوتی
- جراحی ندول تار صوتی
- مراحل جراحی ندول حنجره
- مراقبت های پس از جراحی ندول حنجره
توجه! در این بخش سوالات تخصصی شما توسط متخصصین پاسخ داده نخواهد شد. برای دریافت مشاوره تخصصی می توانید وارد سامانه مشاوره توانءء درمانءءء شوید.
4 دیدگاه